Varför high vacuum pumps är det bästa sedan skivat bröd

28 februari 2022 william eriksson

editorial

När man pratar om innovativa uppfinningar som förändrat världen så finns det många som förbises som anonyma spöken i uppfinningarnas hall of fame. Däremot har skivat bröd helt oförtjänt fått bli begreppet för riktigt smarta uppfinningar. Man slipper använda kniven. Och brödet blir torrt snabbare. Hur smart är skivat bröd egentligen när man sätter sig ner och funderar på det? High vacuum pumps däremot gör att vi kan hantera farliga gaser utan att de exploderar i ansiktet på oss.

High vacuum pumps suger inte – genom att suga

Denna eminenta uppfinning suger. Och just därför suger den inte. Den suger ut luften ur gasbehållare så att ett undertryck skapas. Det geniala i detta är att pumpen är konstruerad på ett sätt så att den gas som verkligen ska finnas kvar i tanken stannar där, och det som inte ska vara kvar sugs ut. Undertrycket gör att gasen stabiliseras och kan hanteras ganska robust utan att det är någon fara. Utan detta undertryck kan många gaser bli instabila och flyga i luften likt slutscenen i en actionfilm där Antonio Banderas går i slow motion i förgrunden.

High vacuum pumps

 

Vad vakuumpumpar mer kan göra

Det behöver dock inte bli så dramatiskt som ett helvetiskt eldhav för att man ska inse att vakuumpumpar gör stor nytta på flera områden. Tänk bara en sådan enkel sak som att suga ut luften ur en plastförpackning med kött så att hållbarheten därmed förlängs. Eller att suga luften ur en pingisboll och ersätta med en annan sorts gas så att den studsar bättre och snabbare på pingisbordet. Det är också nödvändigheter. På sätt och vis. Det som borde göra oss allra mest tacksamma över denna innovation är dock att den ger oss möjligheten att hantera instabila gaser på ett säkert sätt. Även om pingpongbollar nog kommer på en riktigt stark andraplats.

Fler nyheter