Underlätta ekonomin med ett invaliditetsintyg

25 oktober 2021 patrick pettersson

editorial

Det kan vara tufft nog att ha varit med om en sjukdom eller olycka som gör att du inte tillfrisknar helt och hållet. Men att dessutom bli drabbad ekonomiskt kan vara ännu tuffare för många som fått en bekräftad invaliditet. Då är det bra att kolla upp ifall du har en försäkring där du kan få utbetalt en summa för invaliditet. En bedömning som ska göras av en behörig läkare i kombination med försäkringsbolaget.

För att få den typen av utbetalningar behövs ett invaliditetsintyg, som skrivs efter en läkarbedömning. Det är en bedömning som kan göras först när du har haft samma funktionsnedsättning i flera år, och den inte blir helt bra. Men en anmälan vid skadetillfället är också viktig. Utbetalningen som du får är beroende av hur stor funktionsnedsättning du har och hur det påverkar dig i ditt yrkesverksamma liv respektive ditt privatliv.

Ett fullvärdigt liv

Fördelen med att få en utbetalning, när du har fått bekräftat en invaliditetsgrad, är att du kan underlätta ditt liv markant. Du kanske kan klara dig på en lägre lön än du hade före olyckan. Utbetalningen kan även hjälpa dig att anpassa ditt liv och ditt hem så att du får lika behagligt och enkelt som före din invaliditet. Även om du också kan få en hel del hjälpmedel via den vanliga sjukvården.

Genom att få bekräftat att du har en invaliditetsgrad så kan du enklare klara av ditt liv och ditt arbete. Ibland kan det till och med krävas från din arbetsgivare, att det finns korrekta intyg på din invaliditet, så att ersättningar kan betalas ut och en anpassning kan göras på din arbetsplats. Det är därför inte enbart för din utbetalnings skull som det är bra att skaffa ett invaliditetsintyg, eller ett annat intyg där du kan visa upp att du har en permanent skada. 

 

Fler nyheter