Tandläkare i Östersund som ger snabb hjälp vid tandförlust

31 januari 2021 Cecilia Olsson

Det finns olika anledningar till att man under sin livstid kan bli av med tänder. Det kan till exempel vara så att man är med om en olycka där man slår ut en eller flera tänder. En annan anledning är om man drabbas av tandlossning (parodontit), det är en infektion i tandens fäste som kan leda till att tänderna långsamt lossnar från käken.

Går det att undvika tandlossning?

Det förstnämnda är svårt att göra något åt eftersom man sällan ser en olycka komma, men ägnar man sig åt sporter och aktiviteter där det finns risk för att en tand blir utslagen (såsom ishockey, boxning och så vidare) bör man använda sig av tandskydd. Parodontit däremot kan man minska risken för genom att ta hand om sina tänder. 

Hur minskar man risken för parodontit?

Det mest grundläggande man kan göra för att undvika tandlossning är att hålla tänderna rena så att inte bakterier kan samlas mellan dem. Det är därför bra att komplettera tandborstningen med användning av mellanrumsborste, tandtråd eller tandsticka.

Det är också viktigt att gå till tandläkaren eller tandhygienisten med jämna mellanrum. De undersöker tänderna och kan upptäcka om tandköttet är inflammerat eller om tänderna är på väg att lossna. En tandläkare eller tandvårdshygienist kan även ge råd om hur man ska sköta sina tänder på bästa sätt. Något som kan försvåra upptäckten av tandlossning är om man röker. Därför bör man försöka sluta röka för att hejda tandlossningen.

Kompetent tandvård i en trygg och trevlig miljö 

En duktig tandläkare i östersund som kan hjälpa både i förebyggande syfte eller då man redan tappat en eller flera tänder är Björk Tandhälsa. Bland annat erbjuder de undersökningar, avtagbara och fasta tandersättningar samt implantat. De kan själva framställa kronor och mindre broar direkt på kliniken, det möjliggör snabbare behandlingar och mindre miljöpåverkan.

Fler nyheter