Öka värdet på fritidshuset med en dubbel altandörr

25 maj 2021 william eriksson

Vad är det egentligen som skiljer sig mellan en komplementbostad och en permanentbostad? Idag har det kommit en ny slags komplementbostad som kallas för Bolundare, och det är mer än bara kvadratmeterna som skiljer sig emot Attefallsbostaden och Friggeboden. Bolundaren följer reglerna för permanentbostad. Det vill säga att det finns svängrum för rullstol och att huset även gällande byggnormer faller under reglerna som villor följer.

Men är det mer än bara byggnormerna som gör skillnaden mellan en komplementbostad och en villa, eller ett fritidshus? Ja, oftast ser komplementbostäder mer ut som ett större garage eller förråd. Fönstren är små och dörrarna enkla, med endast en ingång. Ändå är det mer och mer vanligt att man enbart använder sig av det som kallas för Attefallsbostad eller Bolundare som enda bostad på tomten. Bostäder som också ofta hyrs ut permanent i storstäder.

 

 

Vackra material och stora fönsterpartier

Om du gör något så enkelt som att byta ut ett fönsterparti mot ett större så kan du förändra hela intrycket av ditt hus. Med en dubbel altandörr, och passande stora fönster på sidorna, får du en öppenhet mot trädgården som kommer höja husets skönhet och även värdet. Det är till och med så att dubbla altandörrar och större fönster kan vara skillnaden mellan ett ja eller ett nej på bygglovet. En i sammanhanget liten kostnad.

Så lås inte fast dig vid konventionerna utan fundera över ifall det finns något som du vill ändra på i fasaden. Dubbla altandörrar pryder sin plats var de än placeras, och ännu mer ifall du väljer vackra och gedigna material. För det är inte bara på fritidshus som altandörrar kan göra skillnad, utan även på äldre gårdar. Det kan vara en åtgärd som gör att spekulanterna kommer slåss om att få köpa ditt hus, istället för att du ska pruta. 

Fler nyheter