När det ska skina och blänka

26 juli 2020 patrick pettersson
När det ska skina och blänka

Visst är det snyggt med bländande blank lack på en bil? Men ofta är det inte bara utseendefråga utan det handlar även om att ytan ska stå emot angrepp och hålla längre. I industrisammanhang kan kravet vara att olja eller vatten ska flöda så bra som möjligt, eller att man vill skydda stål från rostangrepp. Då är det också väsentligt med en bra ytbehandling. Olika kemikalier och olika metoder att lägga på mixturen och få upp en glans förekommer i många olika sammanhang. Ibland är det ett manuellt arbete med polerskivor, ibland automatiserat. 

Viktigt område inom metallurgi

Det finns en rad metoder för att förbättra ytan på exempelvis stål. Det kan vara laser, vatten eller upphettning av olika slag som flamhärdning. Om materialet ska användas inom medicinteknik är kraven och förväntningarna skarpa. Självklart ska de vara beständiga och giftfria. Att ha koll på legeringar och hur olika påfrestningar påverkar stålet är mycket viktigt. Det gäller att välja rätt produkt för rätt användningsområde. Ett fält som drivit utvecklingen av ytmaterial är förstås rymdindustrin. Kraven som ställs på satelliter och rymdraketer är exceptionella. Att ta fram säkra lösningar som ska hålla under lång tid under extrema förhållanden blir ofta första steget på något som till slut når oss i vardagen. 

 

Till månen och tillbaka

Även om vi inte har varit i rymden har vi tillgång till tekniken. Ta det här med kameran i din mobiltelefon. CCD-tekniken satt först i ett teleskop på jorden och senare i Hubble-teleskopet som sändes ut i rymden. Men från 2007 fanns tekniken i digitalkameror på den vanliga marknaden. De har sedan hittat in i våra mobiltelefoner. Ett annat känt exempel är den frystorkade maten. Utan den hade astronauterna dött och vi hade haft ett sämre utbud i butiken. Vibrationsdämpare för raketer har också hamnat i bilar här på jorden. 

Fler nyheter