Leksaker till barn på 1 år som kan vara positiva för utvecklingen

07 december 2021 Cecilia Olsson

Barnens utveckling är väldigt viktig och bör uppmuntras på alla sätt, men det är också viktigt att vara medveten om att barn kan utvecklas på olika sätt utan att det innebär att något är fel. Det är fullt normalt att man som förälder jämför sitt barn med andras barn eller med barn i samma syskonskara, men det kan ofta vara till ingen nytta eftersom alla barn utvecklas i olika takt och på olika sätt. Så även om det handlar om barnets jämnåriga kompis eller om man jämför utvecklingen med ett äldre syskon så kan det vara missledande. 

Ge barnet rum att utvecklas i sin egen takt

Man ska helt enkelt låta barnet utvecklas i sin egna takt och inte oroa sig i onödan. Det man dock kan göra för att uppmuntra ett nyfiket barn som vill utveckla sina förmågor är att ge leksaker till barnet som är både roliga och lärande. Det är också bra att uppmärksamma de framsteg som barnet gör eftersom barn tycker om uppmärksamheten de får och därmed vill klara ännu fler saker och utvecklas ännu mer. 

image

Ett litet barn lär sig mycket av att se äldre barn och vuxna göra saker. Det kan därför vara bra att visa barnet till exempel hur det kan klättra eller äta själv. Det är dock viktig att tänka på säkerheten och se till så att barnet exempelvis inte klättrar på saker som kan tippa. Även om barnet lär sig genom att göra så är det viktigt att ta bort barnet från situationer som kan bli farliga. 

Leksaker kan hjälpa barnet att lära

Det finns många leksaker som kan bidra till barnets utveckling, något som Ledakademin lägger stort fokus på. Genom att söka på leksaker 1 år i Lekakademins webbshop så får man fram ett brett utbud av leksaker som passar den åldern och som är både roliga och lärande. 

Fler nyheter