Hur vet man om det är dags för stamspolning?

06 oktober 2020 jonas olsson

 

När olyckan är framme är det enkelt att veta att man ska ringa akut. Men när vet man att man ska ta kontakt förebyggande? Är det så att det kommer en otäck lukt från era avlopp eller från vasken i köket? Då kan det vara en god idé att kontakta experter på rörspolning. 

Är det så att det inte rinner undan som det ska i handfat eller badkar gäller detsamma. Även om det kluckar eller inte kommer något vatten alls. I det senare fallet är risken stor att någon vattenläcka redan har uppstått. Då är det skönt att veta att många firmor rycker ut akut.

 

I förberedande syfte

Det är en god investering att genomföra både rörinspektioner och stamspolningar i mer eller mindre förebyggande syfte. Om era rör har slammat igen och det behövs en Stamspolning så kan det vara smart att även ta in en offert för en rörinspektion. Kanske är rören i dåligt skick på kritiska ställen och behöver åtgärdas. 

Vanligtvis beror dock stoppen på att det smockat igen i trånga sektorer. Alltså att hushållsanvändningen orsakat igenslammade rör. Oljor, matrester och annat som följer med ner med vattnet tenderar att sätta sig i rörens trängre sektorer och orsaka större ansamlingar.

 

 

Att inspektera eller besikta

Innan en större stamspolning genomförs utför firman alltid en besiktning. Det gäller förstås bara om det inte har skett en akut olycka eller är helt stopp. När samtliga stammar ska spolas är det bra att det först skett en besiktning med hjälp av kamera. På så vis ser man att inga större hål eller halvtrasiga rör finns i konstruktionen. 

En stamspolning sker med hårt tryck, så vattnet riskerar att spräcka de nästan trasiga rören. När en inspektion är genomförd kan därför rören spolas med högre tryck. Det ger en betydligt trevligare och smidigare upplevelse i efterhand.

Fler nyheter