Hur tar man bäst hand om sin AC?

Hur tar man bäst hand om sin AC?

Luftkonditionering, kanske mer känt som AC från engelskans “Air conditioning”, är något som vi alla uppskattar som mest under varma sommardagar när solen ligger på. Men hur tar man egentligen hand om sin AC för att förhindra haveri? Finns det något man kan göra som privatperson för att upprätthålla kvalitén och förhindra dyra kostnader för reparation? Självklart finns det det!  

Det är viktigt att hålla sin kondensor ren från bland annat insekter, grus och salt. Om du kommer åt den när du tvättar bilen – spola då av den lite extra. Se även till att byta kupéfiltret kontinuerligt så smuts och damm inte samlas och påverkar filtrets funktion. När man sätter på sin AC för första gången under våren finns det en risk att det börjar lukta. Detta beror på att smuts och fukt har samlats runt förångaren och bildat bakterier. Förångaren är delen som sitter under instrumentbrädan. Om detta skulle uppstå finns det ett speciellt bakteriedödande medel som man kan investera i. 

 

 

Håll AC:n aktiv året runt

Vad många inte vet är att AC systemet aktiveras även under vinterhalvåret om bilen har en defrosterfunktion. Detta är för att få varm, torr luft på vindrutan och ta bort fukt. Om man inte har denna funktion får man inte glömma att aktivera sin AC minst en gång i månaden även under det kalla vinterhalvåret. Genom att göra det hålls systemet i drift och olja kommer rinna igenom.

 

Kontinuerlig service

Det är viktigt att inte låta det gå allt för många år mellan gångerna man lämnar in sin bil på AC service. Om exempelvis kylmedel läcker sätter det en stor press på kompressorn och risken finns att den går sönder helt. Om du känner att det är dags för AC service i Stockholm, kika då in hos http://bilvard.net/tjanster/ och låt proffsen ta över.