Golvlampor för funktion och design

17 maj 2020 Cecilia Olsson

I ett hem behövs olika ljuskällor för att göra det funktionellt och mysigt. Den mest grundläggande belysningen är taklampan, som tack vare att den sitter högt sprider ljuset i stora delar av rummet. Men för att nå rummets alla hörn bör man använda sig av kompletterande ljuskällor för att göra det mysigt och tillräckligt upplyst. 

För att underlätta vardagssysslor så bör man ha arbetsbelysning på platser där man utför dem. En skrivbordslampa, bänkbelysning eller dylikt är viktigt att ha i hemmet. Till exempel så är golvlampor praktiska som läslampor i vardagsrummet, eftersom de enkelt går att flytta runt. 

Förutom att ha lampor för dess funktion att lysa upp så är de även väldigt bra för att skapa en mysig atmosfär i hemmet. Genom att installera dimmer kan man variera belysningen mellan att vara starkare och mer funktionell eller lite mörkare vilket ger ett mysigt sken. Man kan även sätta varmare glödlampor på de platser där man har belysning mer som dekoration än funktion, exempelvis om man har de i hyllor eller fönster. Även ljusslingor är dekorativt och ger ett härligt sken i rummet. 

Punktbelysning är inte den mest funktionella belysningen i ett hem men den kan göra mycket för känslan och kan användas till att framhäva vackra detaljer. Punktbelysning kan även användas till att lysa upp mörka hörn i exempelvis garderoben. Spotlights, en riktad lampa eller en klämspot är alla utmärkta val när man vill lysa upp på ett specifikt ställe. Genom att använda sig av lampor som är riktade uppåt efter väggarna ger man känslan av ett luftigare och större rum.

En golvlampa kan bidra med alla dessa typer av belysning, beroende på vilken modell man väljer. Den kan till exempel ge punktbelysning genom att lysa uppåt eller ge läsljus vid fåtöljen. Hos Lampemesteren hittar man ett stort utbud av vackra golvlampor samt även annan belysning från lamptillverkare som håller hög kvalitet. 

Fler nyheter