Får du en present av din tandläkare i Kista?

25 mars 2021 william eriksson

Kommer du ihåg när du var hos optikern och doktorn och liknande när du var liten? Efter undersökningen brukade man alltid få en liten present från mottagningen. Ofta var det till exempel ett klistermärke eller bokmärke. Ibland kanske till och med en godisklubba. 

Annorlunda var det dock hos tandläkaren. Där fick man aldrig en godisklubba. På sin höjd kanske man fick en tandborste. Snacka om att få en passiv-aggressiv present. Med en tandborste som present säger liksom tandläkaren i sin gest att du har något att jobba på. Ungefär som att få en deodorant i julklapp. Tandläkaren står egentligen bara och tänker att du ska ta vinken.  

Men man kanske inte ska vara för hård mot tandläkaren heller. De gör bara sitt jobb. Det vore förstås extremt motsägelsefullt om du skulle få en godisklubba eller chokladkaka efter att du precis fått besked om att du har karies, flera hål i tänderna och måste dra ned på socker. 

Tandläkarnas etiska kod

Fast å andra sidan hade det kunnat vara en otrolig affärsidé. Snacka om att det vore en guldgruva för privata tandläkare att ge godis som avskedspresent. Tandläkarna är trots allt beroende av att folk inte sköter om sina tänder för att få intäkter. En godispåse skulle öka chanserna (eller riskerna) att patienten (eller kunden) faktiskt kommer tillbaka. 

Men man kanske ska tro högre om tandläkare. Kanske speciellt om de som arbetar som Tandläkare Kista. Någonstans måste det finnas en etisk kod som de bör följa. Som att verka och göra det bästa för patienten, till exempel. Inte raka motsatsen: att förstöra.  

Tandläkare är trots allt en konkurrensutsatt verksamheter i och med att det finns privata aktörer. Då måste tandläkarna också ha trovärdighet och ett förtroende från sina kunder. De kanske kan tjäna en slant på att medvetet förstöra folks tänder, men i slutändan lär de förlora. 

Fler nyheter