Ett attefallshus ger större frihet

26 maj 2020 Eva Olsson

En komplementsbyggnad av något slag är något som de flesta har behov av på sin tomt. Det kan vara ett garage, en lekstuga eller ett gästhus. Ett attefallshus är då perfekt som gästhus när man får långväga gäster på besök, då de kan bo där som i ett vanligt bostadshus, om man inreder det så.

Om du funderar på att uppföra en komplementsbyggnad på din tomt, är det vissa regler som du måste ta hänsyn till. För det första måste du ha ett bostadshus på din tomt för att kunna uppföra en komplementsbyggnad utan byggnadslov. Den byggnaden får inte vara större än 25 kvadratmeter. På denna totala yta kan man uppföra flera små byggnader istället för endast en, men de får tillsammans inte överstiga det totala byggnadsytan på 25 kvadratmeter.

Man kan då välja om man vill bygga ett attefallshus eller någon annan typ av byggnad i anslutning till huset, men den får inte sitta ihop med det befintliga huset, för då räknas det som en utbyggnad av huvudbyggnaden. Den tilltänkta byggnaden får inte heller vara högre än 4 meter och om den ska ligga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen, måste man fråga ägaren till tomten bredvid om tillstånd innan man påbörjar bygget.

Funderar man på om man ska välja ett attefallshus eller en friggebod, så är det stora skillnader när det gäller regler dem emellan. Reglerna kring uppförandet av ett attefallshus är mycket mer flexibla än när det gäller en friggebod. Ett attefallshus får också användas på samma sätt som ett bostadshus, det vill säga att man kan utrusta det med ett badrum, dra in el och vatten. Man kan därför bo i ett attefallshus permanent, precis som i ett bostadshus, vilket man inte kan i en friggebod. Det är även ypperligt att användas som ett gästhus eller när tonåringen vill bo för sig själv. Förutom det kan byggnaden förstås användas som förvaring.

https://hus-bloggaren.se/dessa-regler-galler-om-man-vill-bygga-ett-attefallshus/

Fler nyheter