En luft/luft värmepump kan både kyla och värma

13 oktober 2020 jonas olsson

En värmepump är ett energieffektivt sätt att värma upp bostaden på. Den kan sänka uppvärmningskostnaden rejält. Innan man installerar en värmepump bör man energieffektivisera sitt hus. Man kan exempelvis tilläggsisolera på vinden, sätta upp markiser som skyddar mot hetta, renovera eller byta ut dåliga fönster etc. Lyckas man först sänka sin förbrukning kanske man klarar sig på en lite mindre värmepump, som då är billigare och som dessutom drar mindre el.

Det finns många olika värmepumpar att välja mellan och det finns ingen som passar överallt. När man väljer värmepump utgår man från hushållets behov av värme och varmvatten, men husets förutsättningar är också avgörande. En så kallad luft/luft värmepump hämtar värme från luften strax utanför huset och värmer och sprider den sedan i huset. Till skillnad från de andra värmepumparna värmer inte denna pump upp vattnet utan den värmer endast huset, men den har många andra fördelar.

 

 

Billig och snabb installation

Många har en luft/luft värmepump som komplement till andra inte lika ekonomiska värmekällor, som direktverkande el. Detta då den inte fungerar så bra om det är kallare än tio till tjugo minusgrader. För att värmen ska spridas på ett bra sätt behöver planlösningen också vara mer öppen. 

En annan stor fördel med en luft/luft värmepump är att den även kan användas under heta sommardagar för att ge svalka. Man kan nämligen enkelt ändra inställningen till nedkylning. Läs mer om det här: https://osterlenkyla.se/luft-luftvarmepumpar/index.html.

Funderar man på att installera en luft/luft värmepump är det bra att först göra lite research om olika märken och deras fördelar. De företagen som installerar och servar värmepumpar brukar också sälja luft/luft värmepumpar. Genom att vända sig till ett par olika företag kan man jämföra priser på pumpar och installation innan man bestämmer sig för vem man ska anlita.

Fler nyheter