Den sensuella saxofonen

23 april 2019 Mikael Barani
Den sensuella saxofonen

Saxofonen passar bra i rocksammanhang. Dess frekvens skär rakt igenom ljudbilden och skapar ett spännande driv i musiken. Som i Tina Turners klassiker ”The Best” där saxofonen dubblerar Turners kaxiga sånginsats. Eller som i Springsteens ”Born to Run” där Clarence Clemons frenetiska soloinsats förstärker låtens frihetstörstande text.

Men detta blåsinstrument har även en annan sid – klädd i siden. Saxofonen kan nämligen inte bara rocka, utan i de rätta händerna kan en saxofon även vara ett sensuellt verktyg
Här kommer tre låtar där saxen verkligen sätter stämningen.
Vill du ha fler tips på bra låtar med detta instrument så kan personalen på DanGuitar hjälpa dig i rätt riktning.

George Michael – ”Careless Whisper”
Ett kort trumintro, en glidning på basen och sedan kommer en av tidernas mest berömda saxslingor. Faktum är att den är så passande i kärlekskranka sammanhang att den med tiden har blivit parodisk. Enligt legenden (eller myten?) spelade saxofonisten Steve Gregory av praktiska anledningar in slingan ett halvt tonsteg lägre än låten går i, på ett band som rullade långsamt. Sedan snabbade man upp inspelningen så att tonläget blev korrekt.

Kenny G – ”Songbird”
Hela låten är ett enda episkt och sensuellt saxriff som vandrar runt, runt i öronen. Speciellt där runt tre minuter så får Kenny G ordentligt med fart och kastar ut allt vad förspel heter ut genom fönstret. ”Songbird” har en mystisk stämning runt sig, framför allt på grund av en syntslingan som hypnotiskt förstärker saxofonens roll i ljudbilden.

Sade – ”Smooth Operator”
Är det någonsin fel att lyssna på Sade? Tveksamt. Stuart Matthewmans saxofon och Sade Adus sångröst är i perfekt harmoni. De liksom slingrar sig runt trumhinnan och får den att gunga i välbehag. En lustig detalj rörande texten är att den bland annat går ”Coast to coast/L.A. to Chicago”. För den som är bekant med USA:s geografi så ligger förvisso Los Angeles på västkusten, medan Chicago blickar ut över sjön Lake Michigan.
Men sådana detaljer kan såklart inte distrahera oss från att ”Smooth Operator” är en fantastisk låt.

Fler nyheter