Den rätta doften

23 februari 2020 william eriksson
Den rätta doften

Att hitta den rätta parfymen är inte alltid lätt. När det finns mängder av alternativ att välja mellan och fördelar och nackdelar med allt, kan det ofta vara svårt att bestämma sig för vilken som är den rätta doften för just dig. Ska det vara en mjuk och lugnande essens eller en blommig och livfull arom? Hur hittar man en balans i styrka och hur avgör man vad som är en för stark eller en för svag lukt?

 

Parfymens historia

Parfymens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. De allra första nedskrivna exemplet på användning av produkter för att dofta gott går att hitta flera tusen år före kristus i Mesopotamien. Världens äldsta bevarade parfymflaskor kommer även från samma område och ska finnas bland British Museums samlingar. Hoppar man framåt i tiden, närmare oss idag, fortsätter parfymen att vara en mycket viktig kosmetisk vara genom hela historien. Kungar anlitade sina egna parfymörer och överklassens rika människor spenderar ofta timmar på olika skönhetsritualer där parfymen var en mycket viktig komponent. Ända fram tills modern tid var dock parfymen mycket dyr och enbart något den rika eliten av samhället hade råd med.

 

 

Ett enkelt sätt att välja parfym

I modern tid är det få som har egna parfymörer till sin hjälp när de ska välja parfym. Den hjälp som finns att få idag är istället personal i kosmetikabutiker eller guider och rekommendationer på nätet. Ett litet knep för att välja sin parfym kan vara att först kika runt i sortimentet som finns hos ett företag på nätet och sedan besöka en av deras bemannade butiker. På det här viset kan du redan hemma spanat in några favoriter och sorterat bort det som inte verkar lika intressant, på ett snabbt, enkelt och bekvämt sätt. För den som känner för att pröva denna metod går det att se mer här.

Fler nyheter